Вместо представяне

My photo
Аз съм отявлен епикуреец, всеяден четолюбец, преоткрил се гурман - повече дегустатор, Дон Кихот, заклет романтик, работохолик, киноман със заложби на кинокритик. И още: свръхемоционална, истинска, пишеща! Четете ме, съдете ме, но и ме усещайте! Защото аз съм повече чувство, отколкото разум, повече душа, повече от това, което този свят иска от мен, и много по-малко!

Friday, June 21, 2013

Grundtvig- Безплатно обучение ИЛИ Екскурзия ИЛИ една от малкото екстри на членството ни в Европейския Съюз




Целият свят пътува – със самолет, автобус, влак, на стоп. ..Българинът пътува доста по-малко и  с оскъден бюджет. В последните 2 години ищахът му да се приближи до авантюристичния и пътешественически дух на европейството е нараснал стократно и под това твърдение се подписвам с литри от кръвта си, вряла и кипяла в сферата на груповото пазаруване. Ако допреди софрата, нагиздена с тънки мезета и бутилката Пещерска, запотена от престоя във  фризера, беше достатъчно на всяко второ средностатистическо семейство да се почувства средностатическо, сплотено и не на дъното на социалната стълбица, днес плановете за почивки и екскурзии в чужбина са сред насъщните семейни ценности.
Едно е желанието, а друго възможностите, разбира се! По повод на хармоничното съчетание между тях, без актът да се отрази бедствено на бюджета ни, пиша тез редове в качеството си на щастливо възползвала се от екстрите на членството ни в ЕС и спечелила безплатна екскурзия до страна, която никога няма да попадне в листа на желанията ми и обучение, което се оказа изключително ценно за стресираната ми по български натура.

Началото! Моя близка ме „светна” що е то Grundtvig и има ли той почва у нас. Оказа се, че благодарение на таз образователна програма, същата девойка е посетила всяка втора държава на Стария континент. Минаха близо 2 години, докато реша да се запозная отблизо с Grundtvig  това беше най-интересното четиво, на което бях попадала...Хиляди проекти, в които си поканен да участваш!
  • Уоркшоповете са много, местата малко – около 20 на проект.
  • За топ-дестинациите като Италия, Германия, Швейцария, Англия например желаещите са над 400 за 20 места.
  •  Източноевропейци имат малък шанс да бъдат одобрени за най-западните уоркшопове, тъй като селекцията е съмнителна, неотговаряща на определени критерии и по-скоро избирателна откъм географски произход, отколколкото смислено дефинирана.
  • Безработните са с предимство почти навсякъде, както и хората с увреждания.
  • Определено са привилигировани хората от възрастови групи 40+
  • Имаш голям шанс да бъдеш „класиран”, ако избереш обучение, ситуирано в не дотам популярна точка на европейската карта. Аз лично се смятам за голяма щастливка, че се запътих за Литва. Избрах я заради темата, не заради дестинацията и това си беше като печалба от тотото.
  • Макар че в изискванията към кандидатите почти навсякъде да се мъдри нелогичното Basic English, логично е да предположиш, че след като обучението се води на този баш език, бейсикът няма да ти свърши никаква работа!
  • Ако знаете някой друг европейски език като френски, италиански, испански, немски – шансовете ви са още по-големи, защото половината уоркшопове дирят точно такъв таргет.
  • Арт и мултикултурни проекти, Психотрейнинги, Европейска интеграция,  са някои от основните акценти в Grundtvig –а. За обща информация изреждам произволно някои от топиците в последния каталог: Empowerment Paths for European Citizens II, Finding a voice, Community Theatre, Lerning Spanish with Hispanic Literature, Education Through Sport, Photography in Promotion and Preservation of Natural Heritage, Break the silence, The beauty of the Valley of Roses in photography ...


Моето литовско вдъхновение беше: Recharge yourself
Ето и линк към последния каталог на Grundtvig


За да кандидатстваш:

  • Необходимо е да попълниш надлежно и прилежно application form, която организаторите предоставят при проявен интерес на личната ви поща.
  • Формите са почти идентични, не знам дали има смисъл да съветвам да наблегнете на мотивацията ви да участвате ТОЧНО В този уоркшоп и очакванията ви от него, защото както вече подчертах – съмнявам се, че усилията в тази посока изиграват решаваща роля при избора.
  • След първоначална селекция Някои организатори могат да ви поканят на скайп-интервю, което за мен също е проформа, но пък би могло да проясни картинката с действителното ниво на владеене на езика.
  • Можете да кандидатствате за 100 проекта, но да изберете само един, ако бидете избрани в повече!
  • Имате право да участвате само в 1 уоркшоп в рамките на 3 години и туй правило се съблюдава стриктно!
  • Ако бъдете одобрени, следва да се подготвите за следното: Да си пуснете молба за отпуск, защото няма връщане назад и в момента на даване на съгласие, трябва да  участвате живи или не – само със сериозен болничен.
  • Да си закупите самолетен билет със собствени средства по предварително отпуснат бюджет, което е почти непосилно, но не невъзможно.
  • Да се заредите с търпение парите ви да бъдат върнати след няколко месеца.
  • Да се автосугестирате с добро настроение и прекрасни очаквания!
  • Да бъдете убедени, че където и да отивате , колкото и големи аматьори да са организаторите, ви предстоят страхотни емоции от запознанството с дифърънт пипъл от дифърънт калчърс. А това е невероятен икспириънс при всички положения.
  • Да си имате едно или две наум, че безплатен обяд няма и че ще сте длъжни да търпите скучни лекции, битови неуредици тук – таме, сблъсък с организатори на всякакви теми, неминуемо раздразнение от участници – вегетерианци, непонасящи алкохол и цигарен дим или просто тулупи и неудачници, които съставляват 20 % от общото множество по правило.
  • Като бонус за търпението и съществуващата си или новопридобита толерантност печелите безплатни екскурзии - част от всяка една програма, което си е просто фантастично!
  • И още евентуално или поне в моя случай: кану- каяк, къмпинги, барбекюта, печене на маршмелоу, интернационални. 
  • В рамките на 5 или по-добре дни, в условията на денонощно общуване с непознати и откъсване от дома – 100% се обзавеждате с вълнуващи нови приятелства, които дай боже остават за дълго и се превръщат в основа на разменни гостувания.
  • Не на последно място – резултатите от обучението, независимо върху каква арт,  self approve или професионална тема е фокусирано, със сигурност ще бъдат налице и ще ви възрадват рано или късно.
  • Последно – всеки заслужава да пътува и да се образова за сметка на Европейския съюз, който ни изпраща толкова много сметки постоянно, затова – желая ви успех със следващото издание на Grundtvig. Дебнете го през септември и кандидатствайте веднага – по колкото се може повече проекти. Бъдете европейци, пътувайте безплатно -:)

No comments:

Post a Comment