Вместо представяне

My photo
Аз съм отявлен епикуреец, всеяден четолюбец, преоткрил се гурман - повече дегустатор, Дон Кихот, заклет романтик, работохолик, киноман със заложби на кинокритик. И още: свръхемоционална, истинска, пишеща! Четете ме, съдете ме, но и ме усещайте! Защото аз съм повече чувство, отколкото разум, повече душа, повече от това, което този свят иска от мен, и много по-малко!

Wednesday, October 8, 2014

Наръчник за разбити сърца


 
„Когато някой те нарани, изплачи река от сълзи, построй мост и мини през нея!” (Анонимен)

Ако до днес утрините ти са били вълшебни, само защото се събуждаш  отново до неговата рошава глава, тези редове са за теб.
Ако месинджърът ти itself се е задръстил от ручеи лигави слова от сорта на Добро Утро, жълто патенце, дългоухо зайче, сладко мишле, мъркащо коте, фъстъче дребно, чети нататък.
Ако сентенцията „мъжът  на живота ми” е излизала час по час от устата ви в близки и недотам блзки компании...
Ако всичко гореказано внезапно е минало в архив, дело, превърнало се е в минало, предизвиквайки разкъсващи болки в сърдечния ви орган, обезкръвен от тъга или гняв...

За вас е моят себеизтестван Наръчник за разбити сърца

Сутрин вместо „обичам го”, си повтаряйте като мантра „И това ще мине, друг ще дойде”!

Направете си списък с най-омразните му качества, като не щадите епитетите. Колкото по-дълъг, толкова по-добре. Ето някои подсказки: вероломно лъжливо копеле, емоционален пън, генетично изчадие, нарцистичен слабоумник, плешив клоун, плужек настъпен, чукундур...Мъката стимулира въображението, вярвам във вас!

После това угодно дело съставете си списък с вашите най-положителни качества и не пестете любовта към себе си...Започнете и свършете с прекрасна.

Терапията е следната: четете първо черния списък, после розовия, като Библия сутрин, обед и вечер. Така докато картинката не изкристализира в бяло и черно: вие сте ангел, а той Сатаната.
Всеки път,в който осъзнавате, че хубавите ябълки ги ядат прасета точно като екс-ът ви, плачете, няма да пресъхнете! Но ще ви олекне.

Неслучайно старите или мъдри люде хортуват, че от любовта до омразата има една крачка. И ако можете да използвате последната като въже, по което да изпълзите от бездната на разбитото си сърце, почвайте да го плетете веднага!

Вместо да прехвърляте като броеница през зациклилия ви от мъка мозък сладникави спомени за първата ви целувка, си представяйте мръсните му чорапи хвърлени на топка в спалнята, оригването му след обилно хапване, последното му грозно напиване или каквото още можете да извадите от нафталина.

Когато периодът на отричането, безсилието, гнева отмине, си сменете аватара във фейсбук с картинка на сърце, окичено с табела OPEN.Поръчайте си от ибей кутия/и истински белгийски шоколад вместо антидепресанти и го ударете на откривателство, без да ви е грижа за калориите. Обелвайте поредното  станиолче всеки път, щом чернотата изпълзи от дълбините на съществото ви...и поглъщайте сладост като противоотрова.Опразнете или оберете магазин за елитни вина. Запасете с различни марки амброзия от кехлибарено злато, расли по южните склонове на Тоскана, Франция, Чили, Австралия.

Направете си план за дегустация и го следвайте с епикурейска отаденост. Например:

Понеделник:  Champagne Blanc de Blancs Brut + Бонбони с грозде и сирене по Йоли...
(обожавам Йоланта и вдъхновението към храната, което събужда у мен)
Вторник:  Chateau Olivier Blanc + Гризини с прошуто
........................................................................................................................................Всеки ден:  Отворете пакет със скъпи салфетки, украсете любимата си ваза с букет цветя, запалете ароматизирани свещи с ухания на мед и канела, и сервирайте бавно и тържествено на себе си, вие и само вие заслужавате най-много да се размажете от удоволствие и да осъзнаете, че няма нужда от втори в картинката.

Отпивайте малки омагьосващи глътки вино, редувайте с хапчици съвършено мезе и си представяйте, че такъв ще е вкусът на новата голяма любов, която ви чака някъде зад ъгъла на временната ви печал.

Открийте си нова любима музика, релаксираща, вдъхновяваща, енергична...И Тя е храна за изстрадалата душа. Пробвайте с песничката от рекламата на Киндер на Selah Sue: This World. Това парче ме изпълва с неподправена радост от факта, че съм жива и ми действа психотерапевтично.

Свалете си всички епизоди на „Теория за големия взрив” и си спретнете голям смехомаратон.

Сварете си голяма тенджера с кестени и се настанете удобно на дивана, незает от екс любимия, с книга в ръка. Препоръчвам: Непосилната лекота на битието на Милан Кундера, Животът може да е чудо на Ивинела Самуилова, Приказка без край на Михаил Енде....и разбира се „Яж, моли се и обичай” на Елизабет Гилбърт.Планирайте удоволствия за месеци напред: Излишен (има ли такъв?) Шопинг, Балийски Масаж, Спа с приятелки, Бягство в Родопите.

Купете си карта за абонамент за фризьорски услуги. Вместо да ходите разчорлена като Калуда,  направете си дългосрочна застраховка „безупречна прическа”, доказано е, че е косата е нашата вселенска връзка с бога на доброто самочувствие.

Запишете се на курсове, по всичко, шиене на гоблени, танци, пеене,йога на смеха,  каквото ви хрумне, няма по-благодатна почва от социализацията с непознати по пътя към излизане от депресията.

С две думи ангажирайте всичките се сетива и ги фокусирайте върху вкус, допир, обоняние, зрение, физическо натоварване. Така ще отвлечете мислите си от дерайлиране по релсите на миналото.

Спете много, добрият сън лекува всичко!

Накрая простете! На себе си, че сте обичали „неподходящия” и на него, че не се е случил мъжът на живота ви.
...После обичайте! Без страх, без съмнения, без застраховки, защото само този, който познава болката, познава и любовта!


1 comment: