Обичам дори кича на Коледа, произведените от милиони малки
Ченчета топки, камбанки, гирляндички,
пеещите същества от неизвестен пол и произход, също като тези от детските
филмчета, които синът ми гледа в захлас.
Обичам цветовете на Коледа – контрапункт
на сивите строги, досадни, скучни тоалети на делника. Обичам глупавите реклами
и страхотните реклами с Добрия Старец и антуража му, даже тазгодишната с Жорж
Ганчев ме издръзни съвсем малко, успях да се абстрахирам и от късите му гащи, и
от нелепата перука, а най-вече от факта, че достолепието на годините му му е
позволило да приеме да бъде главният шут в подобна рекламна дивотия.
Коледата е вдъхновение ...за пишман готвачи, за кулинари, за
начинаещи домакини, за заклети почитатели на Фаст Фууд и всички храни от
последния ТОП 10 на Гриин Пийс.
От години събирам креативни коледни идейки, които с радост
ще споделя с вас – като предчувствие за светлия празник, като предизвикателство
към вашето кулинарно и естетско вдъхновение, като пожелание тази година, след
края на света и в началото на новата духовна ера, да направите празника си
по-цветен, по-ефектен, по- специален и по-красив!
Нарежете брауниса на триъгълници и хоп – ето ви вкусна
елхичка, на която й трябват захарна пръчка, малко цветни бонбони и шприц за
гирлянди.
Дори и да не сте майстор на домашни бонбони, трюфели и
прочие, можете да използвате готови и да спретнете еленчета за чудо и приказ –
с рогца от солети, панделка за разкош и бонбонки за очички и носле.
Палачинките лесно ще се превърнат в пухкава елхичка, ако
успеете да ги извадите от тигана с различна форма, поръсите с пудра захар,
гарнирате с плодове и завършите със звездичка от карамбол.
Пицата също може да се превърне в елха, само остава да я
спретнете като форма, да я гарнирате със здравословно количество спанак и
декорирате с чушчици, домати, сирене или каквото въображението ви роди.
Топлият шоколад навръх Коледа е задължителен за
американците, но не виждам какво пречи да заимстваме тази висококалорична
традиция, особено ако го сервираме в големи чаши с кацнали на ръбчето им вкусни
курабиени къщички.
Грозните Какаови мъфини могат да се превърнат в истински
произведения на изкуството, ако ги закичите с една истинска ягода, а същата
маскирате с пудра захар и масло в зелено...и поръсите с дребни бонбонки.
В елха може да се превърне салатата ви от краставици и чери,
плодовата ви салата, а защо не и задушените ви броколи или микса от подбрани
сирена към още по-подбраните вина, които сте приготвили за празника.
И още много други вариации и интерпретации на тема „всичко
коледно е вкусно” оставям на Вашето въображение.
Нека подготовката за празника бъде празник, а не задължение! Празник с неочаквано добро и цветно настроение!
No comments:
Post a Comment