Вместо представяне

My photo
Аз съм отявлен епикуреец, всеяден четолюбец, преоткрил се гурман - повече дегустатор, Дон Кихот, заклет романтик, работохолик, киноман със заложби на кинокритик. И още: свръхемоционална, истинска, пишеща! Четете ме, съдете ме, но и ме усещайте! Защото аз съм повече чувство, отколкото разум, повече душа, повече от това, което този свят иска от мен, и много по-малко!

Friday, July 26, 2013

3-ма Идиоти – индийски, ама какъв!„Мъдреците обикновено изглеждат идиоти в очите на останалите” – китайска поговорка. 
„Не копнея да съпреживея нито една боливудска лента....до сетния си час...”  декларирах като латерна, докато някой не ме принуди да гледам Guzaarish...Той се оказа липсващо парченце в пъзела на кинострастите ми и стопи инатливата ми решимост да казвам „Не” на всичко, което по презумпция върви ръка за ръка с кръшни песни, танци и легени сълзи.

"Обичай ближния...."
Всички филми с Дон Кихотовци и един или повече Санчовци са ми мили на сърцето, но в тримата идиоти успях да се разпозная хиляди пъти, защото това е един филм със сърце от режисьора на Munnabhai M.B.B.S.- Rajkumar Hirani.All is well
„3-ма Идиоти” ме разтърси, просълзи, разсмя и докосна...По начин, по който холивудска лента почти не го е правила. Когато нещо не е наред в живота ви, кажете си „АЛ ИЗ УЕЛ” (all is well) – с тази мантра на развален английски започва филмът и с нея завършва и повярвайте, ще си го тананикате дълго след края. „Това няма да реши проблемите ви, но ще ви помогне да се изправите срещу тях”.Триото
Да се върна на триото идиоти! Имаме един гениален Дон Ранчо – изумителният Aamir Khan, и двама оръженосци – Фархан и Раджу. Тримата учат за инженери в най-престижния университет за смилане и унифициране на мозъци в Делхи. Ранчо е гениален, странен, свободен, конформист, обичлив, удивителен...казах ли свободен! Бяла врана сред академичен рояк сиви врабченца, долетели от мизерните си домове, за да се сдобият с диплома и по-добър живот.Учи, чедо
„Учи, чедо, да не работиш” – сигурна съм, че и индийците имат такава поговорка, възпяваща връзката между образованието на всяка цена и дълга към семейството. Във филма има зубрачи, кариеристи, директор – диктатор, любов, мечти, илюзии – една източно екзотична проекция на наше престижно учебно заведение, в което се коват кариери и съдби... „Повечето от нас отиват в колеж заради дипломата! Но тя не значи работа, нито красива жена, нито кредитна карта, нито социален статус. Нищо от това не вълнува Ранчо, той е тук заради радостта от ученето, не му пука дали е пръв или последен” – казва Фархан за своя приятел. От първия до последния миг „3-ма идиоти”  те вълнува, замисля, разпитва, провокира, кара те да търсиш отговори.. Например - че насърчаването на таланти никога не е било приоритет на соц образователната система – като нашата и индийската, защото различните не са необходими на никоя система, базирана на идеята за еднаквост. Цял живот се опитвам да вадя тухли от стената и винаги съм се чувствала самотна в това си самотно занимание, затова и Ранчо от първите кадри е моят човек!

Гледайте със сърцето 
Не ще разкажа нищо повече, защото нямам право да ви отнемам удоволствието от това пътешествие към смисъла на живота - да намериш себе си самия в сърцето си и мястото си под слънцето! < Ранчо е твърде идеалистичен образ, но не дразни с преекспонирането на тази идеалност, защото тя е като жива вода за Санчовците, които живеят без потребност да побеждават ветрени мелници.

Боливудски легенди 
Актьорът Аамир Кан е на 44 години, но никой, ама никой няма да има проблем да види в него колежанин, невероятното му ВЪплъщение в ролята на Ранчо само доказва заслужената му титла на боливудско величие. А очите му – можеш да се удавиш в дълбокото им. Изключително силен образ изгражда и Boman Irani в ролята си на безчувствен директор, чието приветствено слово към първокурсниците винаги е копи-пейст и посветено само на най-добрите!

От всичко по много 
3-ма идиоти е пропит с порядъчна доза наивитет, и на моменти с тежък товар от лични трагедии, но пък тези „слабости” са компенсирани с невероятна актьорска игра. Свеж хумор и емоционални колизии са вплетени в една невероятно въздействаща амалгама в правилни пропоции. Като всяка индийска манджа, и тази е подправена – но с прецизно количество музикални паузи.

Add to Favourites 
Ще остане завинаги в списъка на фаворитите ми с етикет: Една чиста, трогателна лента за приятелството, любовта, семейството, за чупенето на стени с глави, за способността да казваш „не” на очакванията на другите към теб, за важността на това да взимаш сам решения за цял живот, за перипетиите, съпътстващи избора да живееш с идеали, освен с цели...

Свободата
Свободата да мислиш свободно, Санчо, е върхът на щастието – би казал Ранчо, и аз го знам със сигурност. Не е важно да бъдеш успешен според критериите на обществото, важното е да преследваш мечтите си... Гледайте 3-ма идиоти и ще се изпълните с едно вдъхновяващо усещане, че АЛЛ ИЗ УЕЛ!No comments:

Post a Comment