Вместо представяне

My photo
Аз съм отявлен епикуреец, всеяден четолюбец, преоткрил се гурман - повече дегустатор, Дон Кихот, заклет романтик, работохолик, киноман със заложби на кинокритик. И още: свръхемоционална, истинска, пишеща! Четете ме, съдете ме, но и ме усещайте! Защото аз съм повече чувство, отколкото разум, повече душа, повече от това, което този свят иска от мен, и много по-малко!

Tuesday, April 9, 2013

Циркът на Драго Чая или Арт-Меката на Меките китки


 
 
Събота сутрин е! Отдавна не си пия кафето с Драго Чая по Канал 1, защото екс-любимецът на Лили за жалост е и екс-телевизионер! Носталгията по емоционалните му монолози ме тласка да се запозная отблизо с новото му поприще - Софийски Цирк на Сцена!
Снабдени сме с билети, април ни поздравява с неподправена слънчева съботна усмивка, пред цирка цари радостно оживление и целият този екстериор обещава цветно изживяване.
Настаняваме се в салона на бившето кино и почти по часовник на манежа цъфва Драго, сценично тоалиран и с неподражаемия си апломб в гласа, който може да те напомпа с нетърпение преди още на сцената да започне дефилето на екзотични и не толкова представители на фауната и на току що прохождащи двуноги представители на цирковото изкуство, или както Драго прочувствено обявява: Това е едно представление, което дава надежда за бъдещето на българския цирк, понеже в него участват млади дебютиращи на манежа артисти!

Аплаузи, пуканки, светещи пръчки – на цирк като на цирк.
Започваме с дресура на папагалчета. Пременено като гей-тореадор голобрадо момче със сочни до безобразие джуки потупва по непослушните дупета пъстри папагалчета, които видимо стачкуват съботно и не искат нито да се катерят по реквизита, нито да участват в колективни изяви. След няколко индивидуални протеста и тупване на земята, усмихнатият до болка дресьор примиренчески си прибира стадото пъстроопашати и се изнася от полезрението ни  сред въздишки от облекчение. Реверансите му, съпровождащи номера са, истинска, висша демонстрация на принадлежност към онази по-нежната част от мъжкото народонаселение.
Следва девойка, която представя въздушна акробатика, увесена на 2 дълги парцала, евала, ашкулсум, машалах, както се казва, особено като имате предвид, че освен оччевадни таланти, въпросната ексремистка бе единствената от другия пол сред „ нежния дебютиращ състав”.
В салончето мирише задушевно на смес от урина на чифтокопитните и нечифтокопитни обитатели на цирка и смрадта е задушливо-отровна, но това си минава отмЪ за част от очарованието на мястото.


На сцената се явяват част от горните заподозрени – бяла, кафява лама и камерунско козле под ръководството на следващия повелител на циркови животни със също толкова ефирна осанка, но с козя брадичка и грим, който създава алюзия за неподправена ориенталска мъжественост. Ламите и те като папагалите, не са особено ентусиазирани от съботния си ангажимент. Кафявата постоянно бойкотира синхронното изпълнение и ако не друго, докарва невръстната публика до смях, ако не до захлас.

След забавния failure  на чифтокопитното трио, ред е на невероятен сръчко - гастрольор жонгльор от голям италиански цирк.
Момчето със също така сочни устни и още по-сочни и тематично оформени задни части е безупречно, само в реверансите му има нещо обезспокояващо - а именно доза нежност, която може да смути всяка Мис Свят и да я накара да се почувства травестит, ако не е точно такава, разбира се!
Първата част приключва с гълтач на огъни, както казва синът ми - чевръст момък с наполовина обръсната глава и дълга прабългарска плитка, която увенчава арт визията му. Мисля, че женското начало у този талантлив индивид беше най-слабо изявено и че притежава скрит потенциал да остане на правилния бряг, но това са си мои подозрения!
В паузата всички са поканени на манежа да пояздят понита, лами и квото Цирк дал!
Във втората половина на цирковото шоу дресьорчето на папагали демонстрира похвална дресура на котки, да се чуди човек отде толкоз разностранни таланти в ефирното му тяло, може би е сключил партньорски договор с Роси Кирилова и пробва с всички животни, кацнали на рамото или гушнати в скута на животнолюбителката.
Ако помните пък дресьора на лами и камерунски козлета от Парт 1, след антракта същият се яви с 2 амортизирани от възраст, експлоатация и страдащи от пролетна депресия змии, твърейки, че едната е питон и представи на невръстната публика идеи как вместо с шал, можеш елегантно да се замяташ със змии.
Последва коронният номер, в който двушално аксесориран, се напъха в стъклена кутия под угрозата на прословутата смъртоносна питонска прегръдка, Драго му хлопна кепенците, така да се каже, а ние вкупом отброихме от 10 до 1, надявайки се да се случи нещо, достойно за филм на ужасите.

Така... съвсем се обърках, но дресьорът на лами, козленца и змии, се оказа Господар и на "Гранд - Дамата" на Софийския Цирк на сцена - Алигаторът Aли. Същият изпълзя иззад завесите с побутване, подритване и прочие помощни приоми и застана объркан в средата с 54-те си килограма, а всичкодресьорът легна върху него и разигра нелепа борба  "човек -алигатор", мятайки се върху него и имитирайки схватка на живот и смърт! Тук съм категорична: Пълна порнография!

Носителят на червен нос в грандиозния спектакъл е Радо Шоу, който си е роден за клоун и децата много му се радваха!
Във втората част имахме и дубъл на огнегълтача от първата, който тук се явява в ново амплоа - въздушна акробатика.
С две думи- толкоз мултифункционална навалица накуп рядко можете да видите!
Сигурна съм, че всичко споделено звучи хомофобско и нихилистично, но ако вече сте убедени, че мразя гейове, независимо в коя сфера мерят ...дарованията си, трябва да ви кажа: Не сте прави! Живяла съм с квартирант хомосексуалист, тотално толерантна съм към избора на всеки да ляга с който или каквото си поиска, но в случая раздразнението ми е логично, макар и неоправдано, защото хомо-дружинката в Цирка на Драго беше хомогенно аматьорска.
И защото без да давам жокери на четиригодишния си син, или да му налагам модели и калъпи, някъде в невръстното си подсъзнание същият ще остане с впечатлението и убеждението, че в цирка можеш да видиш всички нежни мъже накуп и че същите освен гейове, са лаици.
На финала виновниците за двучасовото наречено "Много яко Шоу" се явиха надлежно да получат заслужените ни аплодисменти. И те са ин тотал: Дресьор номер 1 - на пагалчета и котки, Дресьор номер 2 - на лами, змии и алигатор, 2 в 1 - огнегълтач и акробат, Акробатка - дъ онли уоман, Илюзионист, Радо Шоу и Драго! Малко, но сплотени, тъй да се рече! И много грацилни! Да ме простят всички фенове на Драго, който безкрайно уважавам заради много негови качества и всички почитатели на цирковото изкуство, но за мен тази събота ще се запечата в спомените ми под мотото "Постоянен Цирк на софийска сцена  - Меката на меките китки"

1 comment:

  1. Много правилно видяно, преценено и обяснено! Мога още много да добавя (имам така да се каже вътрешна информация от изявите на Дражко), но за жалост по целият свят цирковете са едно от предпочитаните места от педалчетата за да съществуват :)

    ReplyDelete