Вместо представяне

My photo
Аз съм отявлен епикуреец, всеяден четолюбец, преоткрил се гурман - повече дегустатор, Дон Кихот, заклет романтик, работохолик, киноман със заложби на кинокритик. И още: свръхемоционална, истинска, пишеща! Четете ме, съдете ме, но и ме усещайте! Защото аз съм повече чувство, отколкото разум, повече душа, повече от това, което този свят иска от мен, и много по-малко!

Wednesday, January 9, 2013

Да се гледа на един дъх: Толедо – испански исторически сериал!




Обожавам исторически сериали – не заради разкошните  тоалети с корсети на нищоправещите дворцови особи от дамски пол, не и заради по правило грозните императори, крале, царе и прочие короновани – изключение прави Хенри-то в Тюдорите, Стойко Пеев в Аспарух, Мариус Донкин в Златният век и Стефан Данаилов в Борис ...Изводът: българите са имали само красиви управници, да вземем за пример последния и да пропуснем Серго по възможност-J
Имам особен афинитет към продукциите на HBO, причината е простичка – хората не са скъперници откъм бюджет, затова не им липсва нито масовка, нито декор, нито НИЩО. Много ми е уютно да разбера, че хомо сапиенсът е алчен, откак се е изправил на задните си лапи, готов е на всичко, за да се докопа до власт, слава и безсмъртие.


Като контрапункт на тези непреходни „човешки ценности”, се просълзявам от сцени, в които архаизми като дълг, отговорност, мъжество!!! и прочие морални вкаменелости биват ситуирани в центъра на сценарийните прожектори.
Признавам си, чак са ми в повече развратът и еротичните сцени, които намирисват на порно, но хората знаят как да привличат зрители....
В този ред на обобщения и умозаключения, никой няма право да не е гледал: Рим, Династията на Тюдорите, Борджиите,  Игра на тронове...

Днешните ми словоблудства обаче не са платена реклама на HBO, а са вдъхновени от испански исторически сериал, който изгледах на един дъх и който няма нищо общо с гореспоменатия тв мастодонт.
Историята – През Средновековието 3 различни религии съжителстват мирно в един исторически град. Интриганти, властолюбци, сребролюбци са готови на всичко, за да превърнат мира във война. На фона на тази етническа мешавица и пищен дворцов декор, са изградени образите на главните герои. Без подробности, накратко: великолепна актьорска игра... красиви герои, грозни антиподи, чисти идеали, мръсни заговори в истории за красива любов, смъртоносна вражда, мъст, предателство, жестокост, възмездие, любов за цял живот.... Всичко, от което има нужда добрата интерпретация на исторически сведения, за да те пренесе в друго време, със същите нрави, падения и възходи...За да се почувстваш част от историята. Най-голямата драма е, че има само един сезон, точно 13 серии и нищо повече!

No comments:

Post a Comment